Sójka

Sójka (Garrulus glandarius)
Najpiękniej ubarwiony nasz ptak krukowaty. W oczy rzucają się szczególnie błyszczące niebieskie lusterka na czarno-białych skrzydłach. Reszta ciała różowawa. Sójki słyną wśród ornitologów z tego, że znakomicie potrafią naśladować wołanie jastrzębia lub myszołowa. Poza tym, pełnią niezwykle ważną rolę w ekosystemach leśnych. Pokarm sójki to głównie żołędzie dębu, które te ptaki zbierają i chowają. Ponieważ o niektórych skrytkach zapominają, przyczyniają się do rozsiewania tego gatunku drzewa. Poza tym sójki jedzą owady, gryzonie, jaja i pisklęta innych ptaków. Gniazdo przypomina niedbale rzuconą wśród konarów kupę gałązek i patyków. Po 17 dniach wysiadywania z 5-7 jaj wykluwają się młode. Sójka, która do niedawna była gatunkiem typowo leśnym, zaczyna pojawiać się w miastach. Rozpiętość skrzydeł 54 cm. Waga do 190 g.

Spis gatunków.